Abu Dhabi - zběsile a rychle

9.–11.9.2013 | Spojené Arabské Emiráty, Abu Dhabi / Afrika
Fotky
Fotky na mapě
Text

Dubai a Abu Dhabi mě vždycky zajímaly jako šílený experiment uprostřed pouště. Realita byla ještě šílenější, než původní představy...

Letenku do AbuDhabi jsem získal zdarma za nasbírané míle na ČSA kartě. Zase se potvrdila moudrost mojí babičky, která tvrdí, že co je zadarmo, to stojí za hovno. Jako příklad uvádí naše zdravotnictví.

Zrovna tak letenka \"zadarmo\" od ČSA je letenka za trest. Odlet z Prahy v jednu v noci. Odlet z Abu Dhabi ve dvě v noci. Poplatky nejsou zdarma, poplatek za změnu termínu nebyl zdarma, letenke pro osmiletou Barku nebyla už vůbec zdarma. Výsledkem šílených termínů odletů bylo mimo jiné to, že jsme vlastně na místě mohli strávit jen jednu noc a dva celé dny. Ono to nakonec ale bylo tak akorát :-)

Pár zajímavých faktů
- z cca 8mil lidí v SAE je pouhých 11,5% místních Emirátců! 42% jsou Evropani, zbytek Indové, Pákistánci atp
- Evropané jsou zde nižší kasta, najímaná jako levná pracovní síla
- Indové atp. jsou potom najímáni na posluhování Evropanům a podřadné práce
- Emirátci mají garantovanou, královsky placenou práci ve státních službách. Teprva nedávno vzniklo pravidlo, že by do práce měli i docházet (občas)
- příjmy z ropy jsou takto distribuovány mezi veškeré domorodé obyvatelstvo, což vytváří stabilitu a sociální smír
- Abu Dhabi je nejčistší a nejudržovanější město, co jsem kdy viděl. Všechno je úplně nové, postavené buď z oceli a skla šílených tvarů, nebo mramoru a zlata
- auta se tu prodávají pouze v těch nejluxusnějších verzích a výbavách s největšími dostupnými motory
- vedro je tu pekelný a není radno se zdržovat venku. Pěší výlet z hotelu do paláce přes ulici (oklikou přes nejbližší přechod 1km) nás stál málem život. Obzvlášť proto, že nám u vstupu do paláce oznámili, že v kraťasech se tam nesmí.