Tallinn - nečekaná nádhera

Fotky
Fotky na mapě
Text

Jestli si myslíte, že Estonsko je něco jako zaostalý kus vedle Ruska, tak na to zase zapomeňte. Z celého východního bloku to jediní Estonci opravdu dotáhli na Západ...

V Tallinnu jsem byl naposledy v roce 1997 a už tenkrát to tam vypadalo nečekaně dobře. Od té doby se ale hodně změnilo a to k lepšímu.

Estonsko historicky spíš patří k Finsku, než k Rusku, jak bychom předpokládali. Estonština je finštině velmi podobná, tak jako i kultura, architektura a čistota prostředí. Samozřejmě lze zaznamenat i ruský vliv, ale nijak neruší.

Celé centrum sakumprásk přidali mezi památky chráněné UNESCO a věděli proč. To, jak jsou hezké některé části Malé Strany, je centrum Tallinnu celé. A k tomu v novém části města sada nových skleněných mrakodrapů, architektonicky parádní kousky. A muzeum moderního umění úplný skvost.

Strávil jsem tam 5 dní, byl jsem sám a měl čas to celé prochodit pěšky a úplně jsem si to město zamiloval. Nemluvě o tom, kolik je tam krasavic. Nejde ani tak o celkové množství, jako spíš neuvěřitelný poměr mezi množstvím krásných a obyčejných. Je to docela riskantní, ještě teď mě bolí boule na čele od kandelábru, jak jsem se furt otáčel :-)

Další zajímavá věc je Estonská až posedlost moderními technologiemi. Byli první na světě, kdo uspořádal elektronické volby. První na světě, na koho Rusáci podnikli elektronický útok (a hackli jim polovinu státní správy). V Tallinnu jsem nenašel ani jeden bod, kde by v dosahu nebyly aspoň 3 WiFi sítě zdarma.

Vozový park připomíná zhruba centrum Mnichova. Většina taxikářů jezdí aspoň Superbem. Přitom ale všichni jezdí a obecně se chovají civilizovaně a příjemně, fakt jako ve vyspělé části Evropy. Ne jako neurvalí burani v Praze a okolí.

Pevně doufám, že se mi tam podaří brzo vrátit. Nebo si tam rovnou najdu práci ;-)

Jo, ještě jedna věc. Tallinn je kulinářský ráj, jak je ostatně vidět i z některých fotek. A zas tak drahý to nebylo, zato vždy příjemná obsluha. Průměrné účastnice Miss Europe :-)