Portugalsko s námořníkem

Fotky
Fotky na mapě
Text

Portugalsko ač blízko, tak v lecčems daleko. Kontrast super moderních dálnic a rozpadajících se činžáků v jinak nádherném historickém centru Porta. Skvělé portské víno, nádherné údolí řeky Douro. Parádní jídlo, výborné ovoce.

Deník tentokrát neni, tak jen par dojmu a itinerar.
Zacali jsme v Lisabonu hadkou na letisti v pujcovne aut Jardim. Stahli si moji kreditku na jakysi sek, kde nevyplnili castku, ale chteli to ode mne podepsat. Nakonec to nejak dopadlo a dali nam asi 5 let staryho Renaulta Megana s 80.000km najeto. Dost divny, ale účel to splnilo.
První dva dny jsme bydleli v hotelu Arribas na pláži Praia Grande. Podle velikosti bazenu (100m) to byvaval luxusni hotel, ale od roku 1967 již trochu ošuntěl. Večeři nám tam ale dali naprosto luxusní, na terásce nad mořem. Horší to bylo s počasím, koupat se mohli tak leda surfaři s celoneoprénem.
Vyrazili jsme do městečka Sintra, krása. Hlavně tříhodinový oběd v zapadlé hospůdce pod hradem, na terase u kamenné zdi s výhledem na město.
Nakonec i prohlídka hradu, nebo spíš hradeb, stála za to. Foukal vítr jak šílený, viz fotky s vlasy vstávajícími hrůzou.
V neděli jsme se jeli podívat na nejzápadnější bod Evropy. Nic moc, skála, maják, haldy Japonců a vítr až lítalo kamení.

Dva dny v Lisabonu nebyl žádný velký zázrak. Rozpálené město, standardní památky. Ale s Jeffem je dycky sranda, takže dobrý. Výhled z hotelu nahoru na hrad stál za to.

Když bylo Lisabonu dost, vyrazili jsme směrem na sever, protže co by bylo Portugalsko bez Porta a Porto bez portskýho.

Cestou do Porta jsme ještě podle Lonely Planet zastavili na prohlídku kláštera....

TBD