Ani na Hawaii nemusí být nutně teplo

10.12.2003–3.1.2004 | Kauai, Hawaii, USA / Severní Amerika
Fotky
Fotky na mapě
Text

Na Vánoce 2003 jsme se vypravili na svatební cestu na Hawaii. Z Kalifornie to byl kousek. Navštívili jsme tři ze sedmi Havajských ostrovů (Oahu-Honolulu, Kauai, Big Island), nakoukli do chřtánu činné sopky, poznali, že i v tropech může bejt zima a že chřipka není sranda ani na Havaji.

Denik z cesty někde máme, jen ho najít a přepsat:)

Zatim alespon fakta o Hawaii, tak jak je sepsal Jirka Pertold v jejich výroční zprávě:

Hawaii je ráj na zemi a v moři. Lépe to popsal Mark Twain: “Nejhezčí flotila ostrovů která kdy byla ukotvena v oceánu.“

Hawaii leží na dvacáté rovnoběžce, 2300 km na sever od rovníku uprostřed Pacifiku. Díky tomu i pří nejkratším dni v roce (právě při naší návštěvě) je světlo od půl sedmé ráno do půl sedmé večer. Hawaii je nejodlehlejší souostroví na světě. Nejbližší pevnina je vzdálena 4000km. Díky tomu, a díky mořským proudům, je ve dne i v noci téměř stejná (pokojová) teplota 25 stupňů Celsia. Tremp zvyklý na chladná kontinentální rána před úsvitem si dlouho zvyká na to že může spát celou noc jen ve spodkách a bez spacáku. (_Tak tenhle popis pochází od Pertoldů, my si chladných nocí i dní užili až hanba..._)
Časový posun proti Čechám je 11 hodin, Vánoce tedy trávíme téměř na opačné straně zeměkoule než zbytek rodiny. Asi díky vzdálenosti a díky Vánocům jsme za 16 dní nepotkali ani jediného Čecha.

90% druhů Hawaiských rostlin a ptactva se vyskytuji pouze zde. Jeden druh sem v po moři v průměru dorazil jednou za 100 000 let. Mnoho druhů zde nemělo žádného predátora, tak evoluce probíhala odlišně než na kontinentu,

V průběhu posledních 25 milionů let vyvěrala láva ze zeměkoule těměr stále na stejném místě. Při tom se Pacifická zemská deska posouvala směrem na severozápad a tak se vytvořil řetězec ostrovů. Z toho vyplývá, že nejstarší jsou ostrovy na severozápadě (tyto jsou také nejvíce erodované a tím pádem nejmenší – celkem 137 neobydlených ostrovů). Mladších 7 , obydlených ostrovů je na jihovýchodě souostroví. Nejmladší, největší, nejméně porostlý a stále rostoucí je ostrov Hawaii (tzv. Big Island). Vlastně ještě 45km na jihovýchod od ostrova Hawaii vyrůstá nový ostrov Loihi, který je zatím 4,5km vysoký, t.j. 935 metrů pod hladinou moře a měl by vykouknout na světlo světa za 10 000 let. Celkem přesně o Hawaiském souostroví platí, že na jihovýchod přibývá plocha ostrovů a výška hor, na severozápad pak přibývá hloubka kaňonů a množství vegetace.

Na Hawaii se doplavili Polynézané (slovo Polynesia znamená mnoho ostrovů) okolo roku 500 n.l. Král Kamehameha sjednotil souostroví pod jednu vládu v r. 1810 a nazval jej podle jeho domovského ostrova Hawaii. Kapitán Cook byl první z Evropské (západní) civilizace kdo objevil tuto “nejzápadnější“ civilizaci. V r. 1778 ho Hawaiici uvítali jako boha jelikoz přijel po směru hodinových ručicek právě o svátcích kdy očekávali příchod spasitele. V r. 1779 přijel opet. Tentokrát proti směru hodinových ručiček, tak ho zabili. Jeho chyba když nevěděl jak slušně přijet . Emigranti z Evropy, Ameriky, Korei, Činy, Filipín a Japonska pak proudili na Hawai za prací na farmách s cukrovou třtinou, rýží a ananasy (v tomto časovém sledu) postupně přečíslili domorodce vymírající na jim doposud neznámé infekční nemoci. V r. 1893 místní bílí farmáři sesadili krále, a požádali o připojení k USA aby nemuseli platit v USA dovozní daň. USA zprvu odmítly. Hawaii je územím USA od r. 1898 a jedním ze spojených států až od r. 1959. Národnostní složení: běloši 22%, Japonci 22%, Filipínci 12%, Číňani 5%, čistokrevní Hawaici 1%, míchaní Hawaici 30% . Je to smutné s ohledem k Hawaicům, ale jinak je to úžasný mix ras a civilizací. Rasismus téměř neexistuje, což dokumentuje fakt že 50% obyvatel se vdává/žení za člověka jiné rasy. Ač infrastruktura odpovídá standardu USA, kultura a obyvatelé Hawaiie se od kontinentálních američanů hodně liší. „Hawaici“ jsou pohodovější, méně pracovití, hůř řídí, lépe surfují a mají vlastnosti malého národa který je nám středoevropanům docela sympatický. Hawaiština pronikla do místní angličtiny a trochu ji pozměnila, takže nám zní legračně. Hawaiština používá pouze 12 písmen, z toho 5 samohlásek. Ve slovech se často opakují stejné slabiky (Honolulu, Waikii, Kamehameha), takže řeč zní libě.